onsdag 30 maj 2012

Packa väskan BB

Det är inte alltid så lätt att komma på vad man ska ha med i den där väskan till förlossningen och BB. Speciellt inte om det är första gången.

Vi har gjort en lista sammanställd av andras erfarenhet (och misstag).

Den går att hämta hem längst ner på bloggen.

(jag skulle ha länkat till den här om jag lyckades…)

Varsågoda!

CIMG0253

Att leva slow

Jag hörde ett radioprogram där livet beskrevs som en hårt planerad gruppresa. Kan ni se Japanerna framför er? De har shorts, strumpor i sandalerna, solhatt och kamera runt halsen. De hinner med 10 huvudstäder på 5 dagar och måste fotografera allt för att i huvud taget ha en chans att senare komma ihåg var de har varit.
För mig är det här en mardröm, för andra en realitet.

Visst, har du hört om äldre män som ångrar att de inte spenderade mer tid med sina barn när de var små och som bara såg barnens största händelser på kort? Jag har kollegor som ofta säger “det är bara måndagar och fredagar”. Även jag kan känna av ekorrhjulet ibland och känna – Nej, jag hoppar av! Jag flyttar till en stuga på landet och lever på självhushåll.

Det behöver inte vara så drastiskt och ett slow liv ser olika ut för olika personer. MEN gemensamt är att vi måste stanna upp och känna efter vad vi själva vill!

IMG_0332

För mig och min familj var det bland annat att välja bort att bo i villa, vilket förväntades av oss när vi fick barn och istället bo kvar, bo billigt och lägga pengarna på att gå ner i arbetstid (för detta straffas vi vidare ekonomiskt då vi får lägre pension och en sjukdag “kostar” mer än om man jobbar 100% men det är ett annat inlägg).

För andra kan det vara att just flytta ut på landet och att barnen istället inte kan gå på simträningen. Familjen njuter av att slippa skjutsa och stressa mellan träningar. Den andra familjen väljer att bo nära simhallen och älskar doften av klor och spänningen i tävlingarna.

Någon väljer färdig matkasse för att slippa stå i kassaköer, andra odlar själva och njuter av att se något sakta växa

Att leva slow är att inte följa med på den hårt planerade gruppresan utan att planera sin egen resa efter sina egna behov och intressen!

måndag 28 maj 2012

För gravida i Enköping

Nästa förlossningsförberedande kurs
- Föda utan rädsla-
i Enköping är den 17 juni. Det blir den sista före sommaruppehållet.
Profylaxkursen i grupp återkommer i augusti.
Individuell kurs kan ni få efter överenskommelse även under sommaren.

Mer information och anmälan på
info@medvindenkoping.se
http://medvindenkoping.se

Välkomna!


söndag 27 maj 2012

Present till alla mammor!

Denna morsdag bjuder vi på en present till alla mammor och blivande mammor. Och alla som har/haft en mamma!

Vi bjuder på 7 st affirmationer:

 

Affirmationer är positiva påståenden som kan hjälpa oss att byta fokus. Välj den affirmation för dagen som känns bäst. De går givetvis att använda på det sätt man vill. Förslag är att skriv ut och ha i plånboken, sätta på anslagstavlan, använd som skrivbordsunderlägg på datorn eller bara bläddra bland och titta på bilderna.

Sprid gärna presenten vidare.

torsdag 24 maj 2012

Veckans–Mamma, ta hand om dig

Det har varit lite skralt med må bra-tips det här året men vi tar nya tag.

tahand

Säg Ja!

Vi får ofta höra att vi måste lära oss att säga nej. Att vi kvinnor är speciellt dåliga på det. Det handlar om att avgränsa sig och inte ta på sig mer än man klarar av utan att må dåligt själv. Att inte göra andras tråkjobb och själv bli utan det roliga. Att prioritera det man själv vill.

Jag väljer att fokusera på det sista. För visst är det roligare att säga JA än nej? Det tycker i alla fall jag.

Och genom att säga JA till det du själv vill måste du automatiskt säga nej till sådant du inte vill, för du har inte tid. Du har redan planer!

(De här planerna kan vara att säga ja till en god bok i hängmattan likaväl som en rolig fest eller att ta på sig ett roligt jobb på arbetet).

onsdag 23 maj 2012

Den perfekta förlossningen

Jag vet, av erfarenhet, att en förlossning, och förberedelsen av den, kan vara en fantastisk upplevelse.

Jag vet, av erfarenhet, att det kan vara en stärkande upplevelse både för kvinnan och för paret som gjort det tillsammans.

Av erfarenhet vet jag att du kan föda barn och 5 minuter efteråt önska att du ska få göra det igen.

Jag vet att den belöningen du får aldrig kan mäta sig med något annat.

Jag vet, av egen erfarenhet, att du efteråt kan känna dig starkast i världen, on top of the world och samtidigt ömhudad och naken i en kärleksbubbla.

CIMG0154

Jag vet också att många inte fått uppleva det här. Det är det som drivit mig att själv börja hålla i förlossningsförberedande kurser, samtala med gravida och skriva här – att några till ska få uppleva positiva förlossningar.

Jag vet också att en positiv förlossningsupplevelse inte handlar om perfekt. Inte någonstans.

Jag ska beskriva min egen förlossning senare men jag kan berätta att den bland annat höll på på i ungefär 50 timmar. Och det finns saker som jag kommer vilja ändra på till min kommande förlossning MEN jag strävar inte efter en perfekt förlossning. Det är svårt att säga vad det är och mycket kan vi ändå inte påverka.

Vad vi kan göra är att förbereda oss, be om hjälp, släppa prestationer och tanken på att göra rätt eller fel – göra det vi själva behöver göra för att få föda i trygghet och tillit.

/Eva

fredag 18 maj 2012

Gravid vecka 4-19

 

Vecka 4: Jag är på ett möte. En kvinna viskar i mitt öra – Är du med barn? – Jag vet inte, svarar jag.

Vecka 5: Positivt graviditetstest. Ett svagt rosa streck på en sticka. Mannen är i köket och lagar mat och jag dansar ut och viftar med den bland grytorna. Vi är glada!

Jag känner mig pigg men har lite ont i brösten.

Vecka 6: Hungrig!!

Vecka 7: Trött! Berättar för mina närmaste kollegor när vi har en lugn och mysig planeringsdag hemma hos en av dem. Kaffe är så gott och jag försöker hålla mig från att inte äta upp allt fika vi har.

Dagen efter äcklas jag av lukten av kaffe. Och huvudvärk har jag.

Jag får en revbenslåsning som gör att axeln gör otroligt ont. Måste äta alvedon för att ta mig igenom dagen. Fast jag egentligen inte vill.

Vecka 8: Blivande storasyster sover dåligt, kindtänder är på gång. Vi är alla trötta.

Inskrivningssamtal på barnmorskemottagningen. Vi får samma barnmorska som tidigare och henne tycker vi om.

Jag fortsätter att äta konstant men blir aldrig nöjd. Mest frukt.

Vecka 9: Får brev från barnmorskemottagningen om att mina järndepåer är låga. Jag försöker proppa i mig persilja, aprikoser, blutsaft och annat järnrikt. Är sugen på hamburgare! Sover massor.

Vecka 11: Magen har exploderat och redan blivit ordentligt synlig.

Jag mår illa på kvällarna.

Jag köper en klänning som magen får plats i. Alla mina byxor är för små men gravidkläder är fortfarande för stora.

Inser att jag i min iver att få i mig järn har glömt bort kalcium.

Vecka 12. Jag mår skitdåligt på kvällarna. Mår illa och är supertrött. Framåt helgen börjar jag må något bättre.

Vecka 13: Känner av bäckenet när jag lämnar storasyster på förskolan.

Vecka 14: Det är segt. Jag känner mig ofta snurrig och har huvudvärk.  En sjuksköterska jag känner kollar blodtryck och puls. Blodtrycket är lite lågt men okey. Jag har en vilopuls på 83! Hon säger att det är tecken på järnbrist och rekommenderar järntabletter.

Vecka 15: Börjar äta en halv järntablett per dag.

Vecka 16: Känner av bäckenet ibland när jag går men det blir bättre om jag är noga med hållningen. En morgon vaknar jag med kramp i ländryggen vilket är mycket obehagligt.

Jag börjar känna mig lite piggare.

Jag känner de första riktiga sparkarna!

Vecka 17: Bäbisens rörelser känns mer och mer och i slutet av vecka får även pappan känna hur den rör sig.

Vecka 18: Jag tar mig iväg och simmar en kväll. Det är ju bra att röra på sig… Men hu vad tråkigt det är.

Vecka 19: Ultraljud. Fantastiskt! Allt är bra. Allt blir så mycket mer på riktigt när man har sett den lilla krabaten där inne. En person.

IMG_0270

/Eva

onsdag 16 maj 2012

Fostret vecka för vecka

Om du vill följa vad som händer fostret från vecka till vecka finns det flera hemsidor med sådan information.

Tex:
http://www.gravid.se/8_calendar/8_1.php

http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Gravid/Graviditeten/Graviditetskalender/Graviditeten-vecka-for-vecka/ Här kan du också få graviditetskalenderns som app.

Det finns också flera appar t.ex. Babygruppen, gravidappen och flera appar på engelska som tex. BabyBump.

Vilka favoriter har du?

tisdag 15 maj 2012

18+4

Igår var jag och maken på rutinultraljud av min mage. För där växer ett barn som, medan jag skriver, lever rövare där inne. Bredvid mig, i sin vagn, sover storasyster, äntligen lite lugn ;)

Det är ju ett mirakel och helt fantastiskt varje gång. Och vad häftigt det är att få se den lilla krabaten där inne som försöker suga på tummen och som såg ut att vinka till oss.

18+4 är vi på nu. Jag har mått bättre den här graviditeten än förra men visst har jag varit trött. Och därav också lite tyst här på bloggen.

Jag hoppas kunna bjuda på lite funderingar kring graviditeter framöver. Jag upplever själv att det mesta man läser vänder sig till förstföderskor.

Väl mött, Eva