onsdag 11 april 2012

Samsovning



Jag uppfattar det som att det är många som skulle vilja sova med sina små barn i sängen men som inte vågar. De är rädda för att de ska vända sig på dem när de sover eller råka slå till dem med en arm.

Läkartidningen skriver att samsovning är en signifikant riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd men enligt artikeln visar forskning att risken att skada ett barn när man samsover finns hos rökande föräldrar, om man är berusad, äter starka mediciner eller är mycket uttröttad. En undersökning säger att samsovning ökar risken hos barn under 8 veckor. Andra studier visar att samsovning är bra för amningen och anknytningen.

Vi tyckte i början att det var lite oroligt att sova med ett nyfött barn mellan oss i sängen. Vi var dock hela tiden på det klara med att det var där vårt barn skulle vara! Vi löste det genom att sy ett "näste". 




Vi har alltid haft stort dubbeltäcke i vår säng men har under tiden som dottern sovit med oss haft var sitt. Detta för att bäbisen inte ska hamna under täcket, inte få luft eller bli för varm.

"Nästet" har en kant som gör att man inte rullar in på barnet och dessutom är det lätt att tvätta jämfört med att behöva byta alla lakan om bäbisen kräks. 


"Nästet" var även en perfekt sovplats för bäbisen på andra ställen i lägenheten också under dagtid.

Om vi inte hade samsovit tror jag att den första tiden med spädbarn hade varit så väldigt mycket jobbigare för mig. Att kunna amma liggandes i sängen, att slippa gå upp, tända en lampa etc gjorde att jag nästan kunde amma i sömnen och att jag därigenom inte blev lika påverkad av alla sömnavbrott som jag annars skulle ha blivit. 

Vår dotter sov med oss i nio månader innan vi tyckte det var dags för henne att sova i egen säng. Först blev det  spjälsäng i vårt rum men ganska snart flyttade hon in i eget rum vilket gick bra. Det känns som att vi tagit det i hennes takt och att det därför oftast fungerat smidigt med sömn och nattning. Därmed inte sagt att vi aldrig har haft bakslag eller jobbiga veckor, jorå! Det har vi också!

Om intresse finns kan jag försöka förklara hur man själv syr ett "näste". Eller sy på beställning.


Så här ser nästet ut utan filtar och bäbis i. Det går bra att ha nästet i spjälsängen också så att ett litet barn känner sig lite tryggare,

/Eva

4 kommentarer:

  1. Vi hade en madrass från en vagga som vi la en ihoprullad handduk under (längs kanterna). Det fungerade också jättebra!

    SvaraRadera
  2. Smart. Det funkar ju också jättebra!

    SvaraRadera
  3. Hur gjorde du den? Det verkar ju supersmart!

    SvaraRadera
  4. Smart..självklart vill man ju ha bebben så nära det bara går.. <3

    SV: Skoj att du gillade mina återbruksprojekt! =) Och tack för tipset, skall försöka leta tag i den tidningen eller en gammal klänning att rita utav.. =)

    Kraaaaam
    Sanna

    SvaraRadera