torsdag 26 januari 2012

Att gå upp i vikt under graviditeten

Vad som är vettigt att gå upp i vikt när man är gravid verkar inte vara så enkelt. Vissa böcker säger si andra så. Hollywoodstjärnorna går upp några kilo är och är tillbaka som size zero efter några veckor. Folk omkring mig har gått upp både 25 och 30 kg. Samtidigt hör man att det inte är så bra att gå upp för mycket. Att banta är livsfarligt för barnet.

Jag blir j*ligt upprörd när en gravid kompis berättade att deras barnmorska sagt att det är bra att gå upp 4-5kg sammanlagt under graviditeten. Hon sa att det var väldigt dåligt att gå upp över 10kg. Att bara ett barn kan väga 4-5kg vid förlossningen verkar inte ha slagit henne? Hur kan man ge sådana råd i en så vikt-hysterisk tid som vi lever i?

En magisk siffra verkar vara 12,5 kg. Det är också dumt att rekommendera ett så töntigt decimaltal tycker jag. Jag gissar att det är någon slags medelvärde man har räknat på.


bild: growing people

Enligt sidan Growing People (som är faktagranskad) har man räknat att:

barnet väger 3300 gram

moderkaka, fostervatten med mera 3050 gram

bröstkörtlar 400 gram

extra blod 1200 gram

resten av kroppen 5200 gram

Men vi funkar ju olika och en del barn väger mer, andra mindre, vissa får mer fostervatten etc.

Sjukgymnastmaken frågade sjukgymnasten på specialistmödravården vad forskningen egentligen säger. Han fick fick veta att enligt den senaste forskningen ökar risken markant för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, högt blodtryck med mera vid en viktökning på mer än 18 kg.

Men även det varierar beroende på vad du vägde innan, kostvanor etc.

Kanske är det där rekommendationerna ändå borde ligga? Ungefär "Det är bra att inte gå upp mer än 18 kg då det ökar risken för komplikationer under graviditeten."

Vad säger ni?

4 kommentarer:

  1. Vikt är alltid ett känsligt kapitel...
    På min MVC fick vi info om viktuppgång av dietisten. Hon visade siffror på vad som är "normalt" att gå upp under graviditeten baserat på vilken BMI man hade när man blev gravid. Det var inte en massa "man får inte" eller " det är farligt att", utan mest information om att det kan vara väldigt individuellt. Bra tycker jag!

    Minns att jag med min start-BMI (som är någon slags normalvikt) var 11-14 kilo, eller något liknande. Max 4-5 kilo låter helt stört tycker jag! Det måste vara rekommendationen för en tax eller nåt annat litet kryp!!

    Viktigast är väl att man mår bra och att man anpassar sig efter hur kroppen brukar bete sig. Jag har enklare att gå ner i vikt än upp, så jag kämpar rätt hårt för att gå upp tillräckligt i vikt för att sen kunna amma utan att bli ett skelett. Syrran (som är lite som jag) rasade i vikt när hon ammade och har sannerligen inga problem med graviditetskilon som inte vill försvinna. Det kan låta som ett lyxproblem för många att bli för smal, men är nog precis lika lätt, eller svårt, att åtgärda som det motsatta.

    Mina barnmorskor och läkaren har sagt åt mig att äta mer och jag skrattar åt dem. Jag gör ju inget annat än äter, men jag mår bra och har gått upp "lagom", så jag är nöjd och glad och väntar nu bara på underverkets ankomst till livet utanför magen <3

    /Isa

    SvaraRadera
  2. Vad skönt att höra att ni fick bra information, för det verkar tyvärr inte vara så vanligt.

    Och visst kan det vara lika stort problem att inte gå upp tillräckligt. Jag känner också till fler som rasat i vikt under amningen och sen fått kämpa sig upp i vikt inför kommande graviditet - för att inte börja på minus så att säga.

    SvaraRadera
  3. Jag gick upp 22-23 kg när jag var gravid. Dagen efter jag fött min dotter hade jag gått ner 18 kg. Att gå upp max 4-5 kilo hade inte ens räckt för att täcka födelsevikten på mitt barn.

    Jag kan inte se varför det behövs generella rekomendationer (angett i kg). I Sverige går vi på så täta kontroller att individuella råd borde räcka? Generella kostråd absolut, men vikt är ganska ointressant eftersom det finns så många faktorer som påverkar.

    SvaraRadera
  4. Min barnmorska la inte så mycket vikt (höhö) vid det, men nämnde någon gång att det är det över 13 kilo som man kan ha svårt att bli av med efteråt. Jag tänkte inte på det när Jag åt, men gick upp just 13 kilo ändå och sen ner 20 igen och det var inte alls svårt. Tack amningen :P

    SvaraRadera