tisdag 26 juni 2012

Tips för att släppa prestationskrav inför förlossningen

När duktiga flickan ska föda barn

Vi lever i ett samhälle som belönar det vi gör och inte de vi är. Vi måste bevisa att vi kan, att vi är dugliga och vi blir ständigt bedömda.

Redan när man föds mäts och vägs man för att se att man passar in i normalmallen, BVC gör utvecklingsbedömningar, på förskolan skrivs utvecklingsplaner som ska utvärderas, vi går i skolan och blir bedömda dagar i ändå. Vi lär oss att värdera och bedöma varandra. På teve sitter en jury och berättar för oss vems om är snygg, vem som sjunger bra eller vem som dansar bäst. Och håller man inte måttet slås man ut!

Det är inte konstigt att Sverige är fullt av duktiga flickor som kämpar för att passa in, inte göra fel och som hela tiden vill prestera.

Jag skulle dock säga att under en graviditet och vid en förlossning belönas du mer om du kan konsten att ”bara vara” än prestera.

Kan vi förväntas att helt plötsligt inte ”vara duktig” när vi övat på det hela livet? Nej, så klart inte, vi behöver öva på det också. Det är ett jobb att göra. Ett jobb som kan vara riktigt slitigt men också otroligt kul! Och det finns många sätt dit.

För mig var yogan en ögonöppnare och bra läroplats. Där, på mattan, var jag så utlämnad till mig själv –på ett positivt sätt. Jag ville vara duktig! Jag ville ”kunna” positionerna på en gång, komma lite längre, varför är jag inte vigare/starkare/mer uthållig? Varför klarar alla andra det där?

Någon klok har sagt att yogan lär oss det vi behöver. För mig var det acceptans och att sluta fred med mig själv. Mina lärdomar har bland annat varit – Jag behöver inte vara bäst. – Tålamod. Det får ta tid! – Det är okey att bara vara och inte prestera. – Pracise, practise it will come. (Tänk er det med indisk brytning).Vilket min första yogalärare upprepade om och om igen. Man måste öva för att bli bra. Ha tålamod och tillit.

Ett annat sätt att öva på kan vara att rita, måla och skapa. Många är vi som inte ritat med nöje sen vi började skolan och började bedömas. Vi skulle börja rita på ett speciellt sätt. Vi skulle börja rita rätt. Moln ska vara vita, träd ska vara naturtrogna och skalenliga. Att börja rita, kladda, göra snirklar eller bara måla fina färger på ett papper är en bra start. Målet är inte att göra snyggt utan att ”bara göra”. Därför kan det vara en bra idé att inte rita något som ska föreställa något i början för då kommer vår inre kritiker lätt fram för att påpeka – Vad fullt det blir! – Ska det där verkligen föreställa en….?

Samma princip går att applicera på andra saker. Till exempel kan man ge sig på saker som i stort sätt är dömda att misslyckas bara för att få öva på att stå ut med det! J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar