torsdag 22 december 2011

Ta vara på tiden!


Många är vi som har stressiga familjeliv. Många är vi som vill ta det lite lugnare och kanske lite enklare.

-          Ta vara på tiden, säger de.
-          Det går så fort, plötsligt är de stora och flyttar hemifrån, sa min syster vars dotter flyttade hemifrån samtidigt som min dotter föddes.
-          Ta vara på småbarnsåren!

Men hur?!

Ett sätt att få dagarna, veckorna och året att kännas mindre som bara en lång dag eller ihopsmetade utan kontur (- Det är bara måndagar och fredagar, hör jag ofta) är att verkligen uppmärksamma året och årstiderna. Att tillbringa mer tid utomhus med sina barn och var med i årets naturliga rytm –årstidsväxlingarna. Alla årstider har verkligen sin charm även om sommaren alltid känns lite enklare.

Det kan också vara att traditioner, ritualer och fester för att fira och uppmärksamma tider under året. Jul, midsommar, kräftskivorna är kanske de vanligaste. Men kanske kan just din familj införa en egen tradition? Varför inte fira den första krokusen med en picnic i parken (med tusen filtar och varm choklad). Eller kanske ska första skoldagen på hösten firas på något särskilt sätt?

Det finns många ”första” att fira under ett år: Första snön, första takdroppet när våren kommer, första cykelturen, första knopparna, första dagen man kan gå barfota, första... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar